Vad du bör tänka på vid fönsterbyten

När du börjar känna att det drar kallt efter golvet eller när du går nära vissa fönster då är det dags för ett fönster eller dörrutbyte. Det blir inte bara dragigare i ditt hem utan även betydligt mer kostsamt att underhålla uppvärmningen av huset. Samt att vinddraget även bidrar till förkylningar och huvudvärk. Det finns däremot en del saker att tänka på innan du påbörjar projektet.

Vilken typ av fönster är rätt för ditt hus

Det är viktigt med val utav fönster, inte bara att utseende passar dig och ditt hus, utan även vilken typ av fönster du ska använda för att få till ditt drömhus. Har du tid och möjlighet att underhålla dina fönster eller bör du välja något mer underhållningsfritt. Här tar vi upp några olika av de vanligare variationerna av fönster som finns ute på marknaden.

  • Pvc-fönster: Dessa fönster är tillverkade av materialet pvc. För att förenkla kan vi säga att det är en sorts lättare men stabil och ändå hållbar plast. Kompositfönster är ett annat namn det går under. Pvc-fönster kan tacka sin långa livslängd, samt goda isoleringsförmåga är huvudanledningarna till den ökade populariteten vi kan se idag.
  • Aluminiumfönster: Äldre träfönster brukar ofta bytas ut mot aluminiumfönster då det är både en mer hållbar samt vanligtvis även snyggare lösning vilken kräver mindre underhåll. Då de kan ha lite sämre isoleringsförmåga kan du däremot om du bor vid nordligare grader behöva lägga en extra slant och energi på att tilläggsisolera.
  • Träfönster: Ett uråldrigt recept som aldrig går ur tiden. Detta eftersom det är både snygga, isolerar bra och har enormt bra livslängd. Hållbarheten varierar mycket beroende på underhållning av träfönster vilket är viktigt att tänka på om du väljer träfönster till ditt hus.

Några för och nackdelar med dessa olika fönstervariationer

Pvc-fönster

Fördelar: Kräver nästan inget underhåll och har ett lägre pris än sina båda konkurrenter, trä och aluminium. Det är relativt enkelt att montera pvc fönster.

Nackdelar: För en del är det ogynnsamt att dessa fönster alltid öppnas inåt. Om en skada skulle uppstå kan det bli svårt att reparera eller måla om på grund utav materialet.

Aluminiumfönster

Fördelar: Denna typ av fönster tål alla typer av aggressiva väder och årstider. De kräver dessutom heller i princip inget underhåll. Den går att kombinera med trä för en traditionell känsla.

Nackdelar: Dem är nästintill omöjliga att måla om. Utöver detta så brukar priset ligga väldigt högt jämfört med de andra varianterna.

Träfönster

Fördelar: Träfönster är lätta att renovera och restaurera. De är perfekt för dig som vill ha en mer gammaldags känsla på ditt hus. De går att måla om i vilken färg du vill och det finns ett brett, relativt billigt utbud.

Nackdelar: Du behöver ha materialkunskap då kvalitén avgörs utav vissa faktorer till exempel, träslag samt tillverkare. Träfönster är mer brandfarliga vilket också är något du bör ha i åtanke.

Byta ut dina fönster själv eller anlita professionella fönstermontörer

Det finns egentligen dessa två olika för dig som inte har en hantverkskunnig pappa vilken alltid kommer till räddning och styr upp dina projekt.

Om du väljer att byta ut dem själv finns det en del saker du bör tänka på och många förberedelser mer information finns att hitta om du söker på nätet. Du bör även se till att du faktiskt har tiden till ditt projekt. Då det annars är lätt hänt att det är något som blir liggandes i flera veckor.

Väljer du att anlita en fönstermontör Piteå till att göra exempelvis din montering av pvc fönster eller för att byta ytterdörr eller montering av garageportar för du forska runt lite för att ta hitta en seriös, lämplig firma att hjälpa dig. Hos Wisti fönster får du alltid proffsig hjälp med till exempel montering av fönster eller byte av ytterdörrar.