Hur funkar A-kassan?

Oavsett om man tillhör ST och arbetar med statliga uppdrag eller Handelsanställdas i butik så har man en försäkring som kallas för arbetslöshetskassan. Förutom arbetsvillkor och löneförhandlingar så är A-kassan en större del som en fackförening arbetar med. Alla A-kassor utom Alfakassan administreras av fackförbund och ingår i ett medlemskap hos ett fackförbund.
Det är inget krav att vara medlem i ett fackförbund ST eller Handels för att få tillgång till A-kassan även om det är det vanligaste. Idag finns det även inkomstförsäkringar som kompletterar A-kassa så man får maximera mängden pengar vid arbetslöshet.

Det man kan få av A-kassan är till en början 80% av sin lön man hade sist i genomsnitt. Det finns ett tak på 1200kr om dagen vilket innebär 26400kr per månad innan skatt. Denna ersättningen får man dom första 100 dagarna därefter sänks dagspenningen till 1000kr om dagen. Man får ersättning som längst i 300 dagar om man inte har barn under 18 vilket det då utökas med ytterligare 150 dagar.

Ersättningen från A-kassan är skattepliktig och kräver att man är inskriven på Arbetsförmedlingen från första dagen.
Arbetsförmedlingen kräver att man aktivt är tillgänglig för arbetsmarknaden samt kräver att man ska söka ett visst antal arbeten i månaden för att kunna behålla sin ersättning.
Man måste även ha varit medlem i A-kassan i minst 12 månader innan man kan få några utbetalningar. Är man sjuk under tiden man har A-kassa så är det viktigt att anmäla detta på sina kassakort för då ska man ansöka om sjukpenning.