Allt du behöver veta om juristbyrå

Ibland kan du hamna i situationer som inte går att lösa med varken ett sunt förnuft eller ett handslag. Till exempel konflikter, rättsliga åtgärder eller juridiskt hjälp för att upprätta ett äktenskapsförord. Oavsett om du söker efter en familjejurist linköping eller en allmänt juridiskt kunnig person inom ett annat specialområde – har vi sammanfattat allt du behöver veta om juristbyråer i den här artikeln.

Vad är skillnaden mellan en jurist och advokat?

Som regel arbetar jurister med att lösa olika juridiska problem. Alltifrån ett uppdrag av en kommun eller statlig myndighet till en privatperson och olika företag eller organisationer. Men de bär på många hattar, såsom att vara en rättslig expert på arbetsplatsen, lösa konflikter och uppsåt utifrån de regler och lagar som gäller mellan två parter till att förebygga konflikter.

Den allra största skillnaden mellan beteckningarna “advokat” och “jurist” är att advokaten är medlem i Sveriges Advokatsamfund. Exempel på andra skillnader finner du i listan nedanför:

  • Jurister har ingen skyddad titel.
  • Jurister jobbar med exempelvis affärsjuridik, notarius publicus och familjerätt.
  • De jurister som arbetar utanför en advokatbyrå har ingen skyldighet att följa advokatetiska regler.
  • Advokater har tystnadsplikt.

Vad kan en jurist hjälpa mig med?

En jurist kan hjälpa dig med en rad av olika juridiska rådgivningar. Till exempel arbetsrättsliga problem, familjejuridik och avtals rättsliga frågor. Oftast är juristbyråer specialiserade inom ett område. Exempelvis finns det en familjejurist linköping vars kärnområde är familjerättslig tvistelösning med inrikting mot barns umgänge, boende och vårdnad. Genom att specialisera sig inom ett specifikt område kan de ge dig bättre råd och juridiskt hjälp inom det området.

Hur väljer jag familjejurist norrköping?

Först och främst är det viktigt att se på den individuella kompetens och erfarenheten som juristen har. Exempelvis kan du välja en jurist som är specialiserade inom ett område som rör ditt behov. Klicka är för att se ett exempel på en pålitlig familjejurist Norrköping. Därutöver bör du titta på andra områden såsom deras prisnivå, produktivitet och erfarenhet.