Varför man väljer svensk helstav över fingerskarv

Ska man börja prata om kvalitet på limfog så pratar man oftast om helstav och fingerskarv. Skillnaden mellan dessa två är rätt stor när det gäller både utseende och kvalitet. Helskarvad limträskiva som är i kvistren furu är tillverkad på det sättet att man har hela stavar som är ihopsatta. Dessa stavar är utan avbrott från början till slut av trästycket.

Detta skapar en vridstyvhet och ett bra motstånd mot slitage. Dessutom så är det så få skarvar som kan släppa. En fingerskarv är gjord av flera mindre stavar så det finns skarvar på både längden och bredden. Självklart har fingerskarv en väldigt bra lägstanivå om man jämför med en spånskiva.

En limfog är så pass hållbar att man bygger trappor och bärande balkar av detta. Den höga noggrannheten som krävs när man skapar en limfog kräver tid och noggrannhet. Det är inte ovanligt att man manuellt får gå igenom och syna varje stav som godkänns. Kvistar sorteras bort om dom är större och hamnar i olika kvalitetsklasser.

Väljer man en limfog i diamantklass så får man verkligen det bästa som går att få. Väljer man Smaragdklass som är den lägsta får man ändå en skiva som är bra till bänkskivor och liknande.