Tänker du bygga en egen dator?

Att bygga sin egen dator är ofta ett sätt att komma billigare undan om man vill ha en maskin som ger mer för pengarna.
Det finns däremot en hel del att ta reda på och planera innan man börjar klicka hem delar från nätet.
Eftersom många blivit tvungna att arbeta hemifrån så ökar kravet på en bra maskin hemma.

För att kunna sätta ihop en egen dator så krävs det att man känner till hur en dator är uppbyggd och hur det ska sitta.
Det absolut första man ska ta reda på är vilket användningsområde datorn ska användas till.
Det blir lite olika fokus på delarna om man ska ha en gamingdator istället för en videoredigeringsdator.
Om man håller på med avancerade program så behöver man ibland it-support.

Andra steget är att fastställa en budget, man kan få ihop rätt schyssta maskiner för en begränsad budget samtidigt som en maskin med allt det nyaste på marknaden kan kosta väldigt mycket.
Så vilka komponenter behöver man köpa för att få ihop en komplett dator då?

Moderkort
Processor
Kylning
RAM-minne
Hårddisk
Grafikkort
Nätaggregat
Datorlåda
Datorskärm
Tangentbord och mus

Det är inte bara att ta första bästa och klicka hem utan man måste ta reda på vilka komponenter som fungerar tillsammans, för att ta reda på det så börjar man med moderkortet som är det allra viktigaste.
Moderkortet är den komponenten som för ihop alla komponenter tillsammans och här är det en fördel om man väljer ett moderkort som tillåter dom senaste processorerna.
Detta är en bra strategi så man kan uppgradera sig lite till efteråt när datorn börjar bli äldre. Moderkort har idag inbyggda nätverkskort till fast nätverk, behöver man trådlöst nätverk så får man köpa till ett kort för detta. Har man problem med trådlöst nätverk hemma så kan man anlita en nätverkstekniker.
Även om man väljer ett moderkort som tillåter dom senaste teknikerna  så är det många bakåtkompatibelt till vissa processorer.
Eftersom det finns så pass många olika varianter av socklar och processorserier så kan man lägga ihop olika paket med datorer med olika moderkort för att sedan efteråt bestämma sig för vilket man vill ha.

Att bygga en dator är alltså inte något man bara slänger ihop utan man får prova sig fram och kolla en extra gång så att alla komponenterna fungerar tillsammans.
Behöver du pc-support till din dator så kan man få it support online.

Nästa steg är att välja Processor och där man anser att processorn är det viktigaste så börjar dessa med att välja processor först och sedan moderkort efter detta.
Processorer finns i massor av olika steg och specifikationer, det man tittar på är hur många kärnor både fysiska och emulerade som finns och hur mycket cacheminne som processorn har.
Många föredrar processorer och moderkort som man kan trimma och öka klockfrekvensen på för ökad prestanda, för att kunna göra detta så krävs det en mer avancerad kylning av processorn som vi kommer in på alldeles strax.

Ju fler kärnor en processor har ger en bättre stabilitet och möjlighet att hantera flera program samtidigt. Klockfrekvensen indikerar hur snabbt processorn kan arbeta.
När man köper en processor så får man ofta med en kylning till som oftast inte ge några möjligheter att trimma din processor.
Det finns två olika sorters kylning och det är luftkylning och luftkyld vätskekylning. Glöm inte att beställa en bra kylpasta som du ska kleta på ovansidan av processorn mellan kylning och processor, vissa kylare skickar med kylpasta.
Luftkylda varianter baseras sig på att man fäster metall mot processorn som leder bort värmen och som kyls ner av en fläkt.
Vätskevarianten innebär att man pumpar runt vätska i ett oftast slutet system som leder bort värmen till ett aggregat som kyler ner vätskan genom fläktar.
Dom vätskekylda systemen anses vara dom mest effektiva och föredras av människor som vill trimma sina maskiner.

RAM-minnet är en del som man inte ska snåla med, för en enkel dator som man ska surfa lite på så räcker det med 4 GB men om man ska arbeta med en dator eller spela lite på den så börjar man från 8 GB och uppåt. Vid videoredigering så brukar den programvaran ta rätt mycket resurser och om man vill kunna hålla på med fler saker på samma gång så bör man trycka in så mycket minne man har råd med. Behöver du datahjälp med att ta reda på hur mycket du kommer behöva i din dator?
Med tanke på att man brukar ha en hel del flikar uppe när man surfar så går det åt en hel del minne.
Även här bör man kolla hur mycket minne moderkortet klarar av och vilka typer det finns stöd för, var noga med att ta reda på detta innan du köper minne.
Om man har en trög dator så är det oftast för lite RAMminne som är orsak till detta.

Hårddisken har en viktig uppgift genom att spara all din data samt är där hela systemet finns.
Det finns två olika sorters hårddiskar idag och det är diskar med rörliga delar och dom utan rörliga delar.
Priserna närmar sig varandra och till slut kommer det vara diskarna utan dom rörliga delarna som uteslutande kommer användas.
Skaffa it support Stockholm om du behöver hjälp med att ställa in säkerhetskopiering.
Vanligtvis så har man en mindre snabbare SSD att ha operativsystem och program på och en mekanisk disk som man har media och andra program som inte kräver en snabb läs och skrivhastighet.
På dom senare åren så har det blivit vanligare med SSD som monteras direkt på moderkortet som ett litet kretskort, det är inte alla moderkort som har stöd för detta.
Hårddiskar passar överlag alla moderkort som har ett SATA gränssnitt.

Grafikkort är något som redan är inbyggt i dom flesta moderna processorer i kombination med moderkort som har egen utgång för bildskärm.
Dessa grafikkort som är inbyggda är helt okej till kontorsarbete men vill man spela och arbeta med videoredigering så får man köpa sig ett grafikkort.
Så länge där är en plats på moderkortet för grafikkortet vilket vanligtvis brukar vara en PCI express port som är rätt lång så fungerar grafikkortet till din dator.
Det är nämligen så att det är enbart prislappen som begränsar vad du kan köpa, man vill köpa något så modernt som möjligt.
Tänk på att räkna med att grafikkort drar mycket ström så att när man köper nätaggregat så ser man till att man har tillräckligt med kraft till alla delar i maskinen.

Val av nätaggregat behöver man inte vara en nätverksspecialist för att klara av, men det finns ändå lite att veta.
Det finns aggregat med lösa kablar som man kan ta bort om man inte har behov av dessa, vanligtvis så sitter alla kablar fast och man får helt enkelt rulla upp och vika undan det man inte använder i tomma utrymmen av chassit.
Beroende på vilken datorlåda man köper så ska man köpa ett aggregat som är anpassat för detta så att varmluften åker ut och inte in i datorn.
Olika datorlådor har olika placeringar av aggregaten.
Man ska även tänka på hur mycket aggregatet låter och hur hög effekt det klarar av, välj gärna ett aggregat som har lite högre effekt så anstränger man det inte i onödan och därmed ökar livslängden på komponenterna.

Datorlådan är det många som väljer först för att man vill ha något snyggt och visst kan man ha en snygg dator som även är kraftfull om man vill det.
Val av chassi beror på vilken formfaktor man har på moderkortet och hur mycket plats alla komponenterna tar.
Det ska även finnas plats till val av kylningsmetod och fler diskar eller annan utrustning om man önskar uppgradera sig i framtiden.

Till slut så är det datorskärm, mus och tangentbord som inte behöver någon närmare förklaring utan här går det bra att ta vad som passar och vad man vill ha.
Så du har efter ett långt arbete bestämt dig för vad du vill ha och beställt hem detta och ska börja skruva ihop allt.

När man monterar ihop en dator så är det viktigt att man är försiktig och gör att metodiskt och har gott om plats för alla komponenterna.
Kläderna man har på kroppen alstrar statisk energi som du inte vill ska laddas ur i sina dyra känsliga komponenter så ett antistat-armband är att föredra.
Har man ingen tillgång till ett sådant armband så kan man placera sig i närheten av ett jordat föremål och ta på detta med jämna mellanrum så att man laddar ut den statiska energin man bygger upp, ett element fungerar bra.

Man ska montera en dator i en speciell ordning och man börjar med att förebereda chassit genom att plocka bort delar och skruvar som inte behövs.
Montera in nataggregatet först så du inte råkar skada något annat eftersom ett nätagregat kan vara väldigt klumpigt.
Montera fast processorn och RAMminne på moderkortet. Även SSD om du har den typen som är ett litet kretskort.
Kleta på lager med kylpasta och montera kylaren, vissa kylare monteras med skruvar på undersidan av moderkortet.
Nu är det dags att försiktigt montera fast moderkortet i datorlådan.
Koppla in alla kontakter från chassit i moderkortet och nätaggregatet.
Montera in hårdiskar i chassit
Montera grafikkortet
Anslut alla kablar mellan hårddiskar till moderkortet och strömkablar från aggregatet till grafikkort och diskar.

Nu ska det bara testas, koppla in skärm, tangentbord, mus samt strömkabel.
Starta upp datorn och ställ in din BIOS eller UEFI.
Gå igenom allt en gång till så att inga kablar är lösa och så allt sitter rätt.
Verkar allt okej så stäng ner och avsluta bygget med att sätta på locket.
Installera ett operativsystem som du vill ha och sedan börja använda din nya egenbyggda dator.
Glöm inte att installera antivirusprogram direkt, man vill inte behöva göra en virusrensning direkt på en ny dator,

Det är mycket jobb och tid som går åt att bygga en egen dator och många anser att det inte är värt arbetet att göra det själv på grund av vissa argument.
Dessa argumenten är att det finns en större felmarginal när man gör det själv, skulle man råka skada något eller att någon komponent är felaktig från kartongen så får man lägga ner mer tid på att felsöka och byta ut delen.
Man slipper att lämna in hela datorn om en del är felaktig men man får vänta tills man fått tillbaka sin del om man bygger den själv när man kan få en helt annan dator istället om man köpt något färdigt paket.
Köper man ett färdigt paket med en färdigbyggd dator så finns där en garantitid som försvinner om man skulle vilja uppgradera något själv innan garantitiden är slut och oftast kostar det rätt mycket att få något enkelt uppgraderat.

Har man dessutom kunskapen om att bygga en egen dator så kan man uten problem uppgradera äldre datorer.
Att uppgradera en gammal dator innebär att man byter enbart ut moderkort, processor och RAMminne.
Resten behåller man och återanvänder.
Vill man bygga en egen dator men är osäker på om man klarar det själv så erbjuder vissa internetbutiker sig att sätta ihop det åt en och installera operativsystemet för en summa.
Det är ett bra alternativ där man slipper eventuella problem med enstaka komponenter som behöver bytas ut.

När man beställer delar till sin dator så kan manm passa på att plocka hem en ny snabb router.

Tycker man att det är väldigt intressant med datorer så kan man gå utbildningar för detta.