Month: February 2021

Tänker du bygga en egen dator?

Att bygga sin egen dator är ofta ett sätt att komma billigare undan om man vill ha en maskin som ger mer för pengarna.
Det finns däremot en hel del att ta reda på och planera innan man börjar klicka hem delar från nätet.
Eftersom många blivit tvungna att arbeta hemifrån så ökar kravet på en bra maskin hemma.

För att kunna sätta ihop en egen dator så krävs det att man känner till hur en dator är uppbyggd och hur det ska sitta.
Det absolut första man ska ta reda på är vilket användningsområde datorn ska användas till.
Det blir lite olika fokus på delarna om man ska ha en gamingdator istället för en videoredigeringsdator.
Om man håller på med avancerade program så behöver man ibland it-support.

Andra steget är att fastställa en budget, man kan få ihop rätt schyssta maskiner för en begränsad budget samtidigt som en maskin med allt det nyaste på marknaden kan kosta väldigt mycket.
Så vilka komponenter behöver man köpa för att få ihop en komplett dator då?

Moderkort
Processor
Kylning
RAM-minne
Hårddisk
Grafikkort
Nätaggregat
Datorlåda
Datorskärm
Tangentbord och mus

Det är inte bara att ta första bästa och klicka hem utan man måste ta reda på vilka komponenter som fungerar tillsammans, för att ta reda på det så börjar man med moderkortet som är det allra viktigaste.
Moderkortet är den komponenten som för ihop alla komponenter tillsammans och här är det en fördel om man väljer ett moderkort som tillåter dom senaste processorerna.
Detta är en bra strategi så man kan uppgradera sig lite till efteråt när datorn börjar bli äldre. Moderkort har idag inbyggda nätverkskort till fast nätverk, behöver man trådlöst nätverk så får man köpa till ett kort för detta. Har man problem med trådlöst nätverk hemma så kan man anlita en nätverkstekniker.
Även om man väljer ett moderkort som tillåter dom senaste teknikerna  så är det många bakåtkompatibelt till vissa processorer.
Eftersom det finns så pass många olika varianter av socklar och processorserier så kan man lägga ihop olika paket med datorer med olika moderkort för att sedan efteråt bestämma sig för vilket man vill ha.

Att bygga en dator är alltså inte något man bara slänger ihop utan man får prova sig fram och kolla en extra gång så att alla komponenterna fungerar tillsammans.
Behöver du pc-support till din dator så kan man få it support online.

Nästa steg är att välja Processor och där man anser att processorn är det viktigaste så börjar dessa med att välja processor först och sedan moderkort efter detta.
Processorer finns i massor av olika steg och specifikationer, det man tittar på är hur många kärnor både fysiska och emulerade som finns och hur mycket cacheminne som processorn har.
Många föredrar processorer och moderkort som man kan trimma och öka klockfrekvensen på för ökad prestanda, för att kunna göra detta så krävs det en mer avancerad kylning av processorn som vi kommer in på alldeles strax.

Ju fler kärnor en processor har ger en bättre stabilitet och möjlighet att hantera flera program samtidigt. Klockfrekvensen indikerar hur snabbt processorn kan arbeta.
När man köper en processor så får man ofta med en kylning till som oftast inte ge några möjligheter att trimma din processor.
Det finns två olika sorters kylning och det är luftkylning och luftkyld vätskekylning. Glöm inte att beställa en bra kylpasta som du ska kleta på ovansidan av processorn mellan kylning och processor, vissa kylare skickar med kylpasta.
Luftkylda varianter baseras sig på att man fäster metall mot processorn som leder bort värmen och som kyls ner av en fläkt.
Vätskevarianten innebär att man pumpar runt vätska i ett oftast slutet system som leder bort värmen till ett aggregat som kyler ner vätskan genom fläktar.
Dom vätskekylda systemen anses vara dom mest effektiva och föredras av människor som vill trimma sina maskiner.

RAM-minnet är en del som …